Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1759

Dodano:

Odsłon: 1299

Torcik w kolorze miłości! w sam raz na zbliżające się Walentynki :)

Składniki

  • biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao
  • 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru
  • masa kokosowa: 70g kokosu (użyłam kokosu maczanego w spirytusie)
  • 500ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki pudru
  • dodatkowo: 50g kokosu 100g pokruszonych bez
  • czerwony barwnik odrobiną ciepłej wody truskawki, bezy do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik kokosowy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy resztę składników biszkoptu.
    Cały czas miksujemy.
    Masę wylewamy do tortownicy (20cm),
    pieczemy w temperaturze 180stopni ok 20 minut.

    Śmietanę ubijamy na puszystą, dodajemy cukier - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując na mniejszych obrotach.
    Na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
    Jeśli masa będzie rzadka, można dodać żelatynę.

    W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy barwnik i dodajemy kokos.
    Zabarwiony kokos dokładnie przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Bezy kruszymy - wkładamy do woreczka, i tłuczemy wałkiem.
    Zostawiamy 2-3 sztuki do dekoracji.
    Pokruszone bezy mieszamy z kokosem.

    Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
    W tortownicy układamy warstwy następująco:
    biszkopt, masa, biszkopt masa.
    Odkładamy trochę masy do posmarowania boków tortu.

    Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

    Tort wyciągamy z tortownicy.
    Nakładamy masę na boki i dokładnie rozsmarowujemy.
    Posypką z kokosu i bez posypujemy tort - górę i boki.

    Ozdabiamy truskawkami i bezą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń