Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 964

Dodano:

Odsłon: 15923

Pyszne kokosowo -śmietanowe ciacho:-), w sam raz na niedzielne popołudnia przy kawie :D

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 4 szt.
  • Mąka pszenna, 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 4 łyżki
  • cukier, 8 łyżek
  • proszek do pieczenia, niecałe pół łyżeczki
  • KREM:
  • Śmietana 30%, 600 ml
  • biała czekolada, 100-200g (ja dałam 100)
  • wiórki kokosowe, 100-130g
  • żelatyna, 2,5 -3 łyżeczki
  • gorąca woda, 1/4 szklanki
  • cukier puder, 2 łyżki
  • Zdobienie:
  • garść uprażonych na patelni płatków migdałowych, lub posiekanych orzechów
  • kokao (puchatek u mnie), 2 łyżki
  • DO NASĄCZENIA:
  • szklanka zimnego naparu słodkiej herbaty z dużą ilością soku z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik kokosowy

Przygotowanie

  1. Ubić białka z jajek na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Stopniowo dodawać żółtka i wciąż ubijać. Do ubitej masy dodać połączone obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą) o średnicy 26cm i piec w 160-170 st.C około 30-45 min (wszystko zależy od piekarnika) do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić biszkopta i przekroić na dwa krążki.

  2. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę (można dolać mleka lub troszkę kremówki żeby po wystudzeniu była nadal dość płynna), wystudzić. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, wystudzić.

  3. Ubić śmietanę 30%, na koniec dodając cukier puder. Wlać do bitej śmietany biała czekoladę, wsypać wiórki kokosowe i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. NA koniec dolać zimną, płynną żelatynę i wymieszać. Wstawić krem do lodówki na około 20 min.

  4. Nasączyć dolny blat biszkopta słodką herbatą z cytryną. Połowę masy rozsmarować na biszkopcie, przykryć górnym krążkiem, ponownie go nasączyć. Pozostałą część kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub tak jak ja posiekanymi orzechami włoskimi i kakao.

  5. Smacznego :-)

  6. Przepis częściowo zaczerpnięty z ciasteczkolandia.blox.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń