Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z nutką pomarańczy, połączone z makiem, jabłkami i figami jest rewelacyjne. Można go przygotować z gotowej masy makowej.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10888
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 981
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9340
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1388
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10888
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 981
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9340
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1388
Składniki
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną
Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka
Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową.
Wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta.
Piec w temp 180 stopni około 40 minut.