Do góry

Desery Przepis na:

Torcik malinowy

Torcik malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 150

Przepis jak przygotować torcik malinowy.

Składniki

  • Składniki na biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru z dodatkiem malin (może być też biały)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • na czubku łyżeczki proszek do pieczenia
  • Składniki na masę
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru z dodatkiem malin
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany powoli małymi partiami dodawać cukier z dodatkiem malin, w dalszym ciągu ubijać. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki razem mieszamy z proszkiem do pieczenia. Maki wsypujemy po brzegach miski i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  2. Galaretkę rozpuścić w możliwie niewielkiej ilości wody jednak nie więcej 100- 150 ml. Żelatynę rozpuścić w ok 50 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jak galaretka będzie tężała, zacząć ubijać śmietanę. Do ubitej śmietany dodać zimna tężejącą galaretkę oraz żelatynę, dalej ubijając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń