Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik marmurkowy"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 985
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 985
Składniki
Masło utrzeć z 10 dag cukru i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie jasnokremowa i puszysta, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na przemian nakładać małe porcje ciemnego i jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15-20 minut. Wystudzić.
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, a potem rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Jogurt utrzeć z twarogiem, 10 dag cukru i likierem kokosowym. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie domieszać do masy serowo-jogurtowej. Krem ostrożnie połączyć z żelatyną i wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Ananasy osączyć z zalewy, pokroić na duże kawałki. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na połówki. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Owoce ułożyć na cieście, posmarować tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Czas przygotowania: 75 min.Źródło: Życie na gorąco