Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone oraz biszkoptami to orzeźwiający deser w sam raz na upalne dni, doskonały smakołyk na wyjątkowe okazje, świetna propozycja dla wielbicieli truskawek. Taki torcik to delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który błyskawicznie znika z talerzy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16283
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16283
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Składniki
Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wrzucamy połamane biszkopty około 4-5 sztuk, a pozostałe ciastka układamy dookoła brzegu tortownicy, jeden obok drugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi truskawkami. Torcik wstawiamy do lodówki na około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą.