Do góry

Desery Przepis na:

Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone

Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 2062

Dodano:

Odsłon: 2419

Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone oraz biszkoptami to orzeźwiający deser w sam raz na upalne dni, doskonały smakołyk na wyjątkowe okazje, świetna propozycja dla wielbicieli truskawek. Taki torcik to delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który błyskawicznie znika z talerzy.

Składniki

  • 25 szt podłużnych biszkoptów
  • 600 g truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone

Przygotowanie

  1. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wrzucamy połamane biszkopty około 4-5 sztuk, a pozostałe ciastka układamy dookoła brzegu tortownicy, jeden obok drugiego.
    Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji  jednolitego musu.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy.
    W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę.
    Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę.
    Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi truskawkami.
    Torcik wstawiamy do lodówki na około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń