Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Naleśniki z farszem" w innej wersji
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 958
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104831
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 958
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104831
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski. Całość dokładnie miksujemy, aby powstała jednolita i gładka masa. Powstałe ciasto wlewamy stopniowo łyżką na gorącą, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Naleśniki powinny być grubsze niż te tradycyjne. Z podanej porcji powinno ich wyjść ok. 6-7 sztuk. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz.
MASA: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego margarynę, wsypujemy kakao, cukier oraz wlewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy, aby margaryna i cukry rozpuściły się (co jakiś czas mieszając). Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, a mleko będzie wrzało, wsypujemy powoli kleik ryżowy, energicznie mieszając zawartość garnka, aby nie powstały grudki. Kleik ryżowy gotujemy ok. 3 minuty, ciągle go mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia.
Na dużym talerzu kładziemy pierwszy naleśnik i wykładamy na niego porcję kleiku. Przykrywamy to drugim naleśnikiem i nakładamy kolejną porcję kleiku. Postępujemy tak do momentu wykorzystania wszystkich naleśników i kleiku. Ostatnia warstwa kończy się naleśnikiem, na którym cieniutko rozsmarowujemy odrobinę kleiku ryżowego i posypujemy go pokruszonymi orzechami włoskimi i herbatnikami. Gotowy tort wstawiamy do lodówki, aby ostygł i zastygł.