Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik napoleonkowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Przygotować budyń: w rondelku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem drobnym i cukrem waniliowym oraz kilkoma kroplami aromatu. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką i skrobią.
Tak powstałą masę stopniowo wlewać do gotującego się mleka, nieustannie mieszając, żeby nie przywarła do dna. Mieszać do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszysto, porcjami dodawać wystudzony budyń, odstawić.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, przyciąć do formy. Piec w dwóch tortownicach, wyłożonych papierem przez ok. 13 min w temperaturze 190oC.
Jedno z upieczonych ciast potraktować jako spód – posmarować dżemem porzeczkowym, następnie przykryć kremem budyniowym i drugim upieczonym ciastem, delikatnie docisnąć, oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
ok. 30 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium