Do góry

Desery Przepis na:

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4992

Dodano:

Odsłon: 5086

Pyszny torcik jabłkowo-orzechowy z lekkim kremem. Doskonały do popołudniowej kawy nawet bez okazji :)

Składniki

  • Biszkopt orzechowy: 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (100 g)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa jabłkowa: 2-3 jabłka (ok. 600 g)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Krem: 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Beza orzechowa: 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • płatki migdałów
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Przygotowanie

  1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

  2. Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy z cukrem i cynamonem, ale tak, aby się całkowicie nie rozpadły. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odkładamy do ostygnięcia. Tężejące jabłka wykładamy na pierwszy blat biszkoptu orzechowego i wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

  3. Krem: Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Połowę kremu wykładamy na masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wykładamy pozostały krem.

  4. Beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach i studzimy. Zimną bezę orzechową układamy na kremie. Całość chłodzimy w lodówce. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

apasjonata 31 sierpnia 2018 Miałam już okazję wypróbować przepis. Ciacho jest przepyszne, tylko ja wierzch zrobiłam bezowy. Polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń