Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik jabłkowo-orzechowy z lekkim kremem. Doskonały do popołudniowej kawy nawet bez okazji :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13687
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1567
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15164
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6216
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13687
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1567
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15164
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6216
Składniki
Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy z cukrem i cynamonem, ale tak, aby się całkowicie nie rozpadły. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odkładamy do ostygnięcia. Tężejące jabłka wykładamy na pierwszy blat biszkoptu orzechowego i wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Krem: Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Połowę kremu wykładamy na masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wykładamy pozostały krem.
Beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach i studzimy. Zimną bezę orzechową układamy na kremie. Całość chłodzimy w lodówce. Smacznego :)