Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Pijany Las

Torcik Pijany Las

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162

Dodano:

Odsłon: 9112

Kakaowe biszkopty nasączone likierem pina colada, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i obsypane owocami leśnymi w żelu. Lekki deser, idealny na letni podwieczorek.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka (L)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju (u mnie słonecznikowy)
  • + 2 łyżki dżemu do posmarowania (smakowo idealnie wkomponuje się ten)
  • Krem:
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny + nieco wody do namoczenia
  • 3 - 4 łyżki likieru pina colada (około 50 - 60 ml)
  • Owoce w żelu:
  • wybrane owoce leśne (najlepiej świeże, mrożone mogą puścić sok)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka (płaska) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy 2 łyki cukru, miksujemy aż ten się rozpuści. w osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Masy łączymy. Mąkę pszenną wraz z kakao przesiewamy i wsypujemy do jajek, na końcu dodajemy olej. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu ostrożnie upuszczamy blaszkę na podłogę. Studzimy i przekrawamy na pół. Jedną warstwę smarujmy dżemem.

  2. Żelatynę namoczoną rozpuszczamy na niewielkim ogniu, zdejmujemy i dodajemy likier, ewentualnie sok w wersji dla dzieci. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy likier wraz z żelatyną. Wykładamy krem na 1 placek biszkoptowy posmarowany dżemem (zostawiamy 2 - 3 łyżki kremu), drugi nasączyć możemy dodatkowo likierem i nałożyć na dolni. Resztką kremu smarujemy drugi placek, ja go nie wygładzałam, aby zostały delikatne nierówności.

  3. 1/2 szklanki wody zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy mąkę, cukier i sok. Dodajemy do gotującej się wody i raz jeszcze doprowadzam do wrzenia, otrzymamy lekki kisiel. Do gorącego wsypujemy żelatynę i mieszamy do momentu aż znikną grudki. Studzimy. Owoce układamy na cieście, zalewamy je żelem, podana przeze mnie ilość wystarczy nawet na większą ilość owoców albo na dwa takie torciki. Odstawiamy do całkowitego stężenia na noc do lodówki.

    * dżem =>przepis na blogu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń