Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki biszkoptowo-piankowy tort, który rozpływa się w ustach.
Mikser, tortownica 22-24 cm
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Galaretki wsypać do osobnych naczyń. Jedną rozpuścić w 500 ml gorącej wodzie, drugą w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt: Wymieszać mąkę pszenną, skrobię, kakao oraz proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka z cukrem ubić mikserem na krem. Do masy z żółtek przesiać zawartość miski z mąką i dodać 5 łyżek piany z białek. Wymieszać mikserem. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć do tortownicy. Piec ok 45-55 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody. Przestudzić.
Śmietanę 30 % przelać do wysokiego naczynia i ubić mikserem na wysokich obrotach. Gdy będzie gotowa, wlewać cienkim strumieniem chłodną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody, ciągle używając miksera. Masa powinna się dobrze połączyć.
Przygotować owoce na wierzch ciasta. Galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody odstawić do lodówki by trochę stężała.
Składanie ciasta: ułożyć jeden z blatów biszkoptowych na spód i nasączyć częścią herbaty. Wyłożyć na biszkopcie śmietanę ubitą z galaretką. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć biszkopt pozostałą częścią herbaty. Ułożyć na wierzchu owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.