Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopiec zrobiłam wnukom 4 lata temu na Dzień Dziecka. Wnuki uwielbiają żelki, to nimi udekorowałam, byli zachwyceni.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12317
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5354
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12317
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5354
Składniki
Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 30 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).Najlepiej upiec dzień prędzej.
Nożem naciąć wkoło biszkoptu, ale nie do dołu.Brzeg i spód biszkoptu, powinien mieć ok. 3 cm. Nożem wyciąć biszkopt, przy nacięciu. Potem można łyżką resztę środka wydrążyć. Ten wydrążony biszkopt rozkruszyć. Ja robiłam dwa jednocześnie.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Banany obrać i poukładać w środku biszkoptu.Zalać tężejącymi galaretkami.Schłodzić w lodówce.
Krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać dodatki i łopatką wymieszać. Wyłożyć na środek tortu,formując kopczyk.Rozsmarować zaokrąglając,do brzegów biszkoptu.
Zaraz rozsypać pozostawioną kruszonkę, wklepując w krem. Udekorować żelkami, ale nie koniecznie. Można żywymi kwiatkami, ale łodyżki koniecznie,zafoliować. Tort przetrzymywać w lodówce.
Kroić ostrym nożem.