Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do dekoracji tortu wykorzystałam tylkę rosyjską,kiedyś robiłam babeczki z użyciem tej tylki,ale na torcie dekoracja wygląda o niebo lepiej,i jest ten efekt wow ;-)
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 167
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 37
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 48
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 167
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 37
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 48
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką, całość przelewamy do przygotowanej tortownicy,wyrównujemy wierzch wkładamy do piekarnika na 25-30 min,pieczemy w temp.180 C do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie ścieramy czekoladę na tarce,na najdrobniejszych oczkach,oraz mielimy w blenderze na drobno herbatniki,kroimy odsączoną z alkoholu śliwkę na drobno. Śmietanę wraz z serkiem ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder(2-3 łyżki) nie dużo ponieważ dodatki do kremu-starta czekolada również jest słodka(odkładamy 3 spore łyżki kremu na górę do posmarowania),wsypujemy starte czekolady miksujemy krótko,i na koniec dodajemy drobno pokrojoną śliwkę.
Pierwszy krążek tortu układam na paterze,nasączam łyżką wodą zmieszaną z alkoholem,nasączony blat smaruje dżemem malinowym,zakładam rant i nakładam warstwę kremu,przykładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem i nakładam krem,3 krążek od spodu smaruje dżemem i przykładam na krem,wierzch ostatniego krążka nasączam,
i cały tort tynkuje na około i u góry tak,żeby było ładnie i równo.
Otynkowany tort,obsypujemy boki zmielonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki,żeby się schłodził .
a my w tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko skondensowane cały czas miksując,gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje tworzymy,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,nie trzeba specjalnych zdolności do tego,wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednia tylka cukiernicza :-)
Do dekoracji tego tortu użyłam tylki rosyjskiej.