Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik śmietanowo-kawowy"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 435
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 435
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym na gładki krem. Białka ubij z cukrem kryształem na sztywną pianę. Następnie obie masy delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, zmielone na drobno orzeszki oraz kawę.
Ciastem napełnij wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę. Piecz torcik w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 160 °C. Kiedy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie, następnie wyjmij i przekrój poprzecznie na trzy części.
Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i dopraw likierem. Następnie zrób masę. Śmietanę zagotuj kilka godzin wcześniej z cukrem i kawą, wystudź i wstaw do lodówki. Po wyjęciu przez chwilę ubijaj śmietanę z kawą.
Dolną część tortu posmaruj dwoma trzecimi kremu i przykryj drugim płatem. Wyłóż na to kawową bitą śmietanę, rozsmaruj i przykryj ostatnim płatem ciasta. Wstaw torcik do lodówki na dwie godziny.
Kiedy stężeje, wierzch posmaruj resztą kawowej bitej śmietany, a krawędzie na dole obsyp tartymi orzechami.
Resztę kremu wyciśnij jako dekorację po obwodzie tortu. Ozdób go wiórkami czekolady i ziarenkami kawy, a także malinami.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 395 kcal.Źródło: Na żywo