Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i mocno czekoladowy torcik straciatella polecam z całego serca. Mięciutki biszkopt ,pyszny krem z dodatkiem czekolady i wierzch polany polewą czekoladową Czysta rozkosz w ustach
Mikser, miska, łopatka,fotka do pieczenia, nóż.
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 33
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 308
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4423
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 36
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1017
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 33
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 308
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4423
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 36
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1017
Składniki
Biszkopt Jajka białka oddzielić od żółtek. W misce ubijamy białka z szczyptą soli ok minuty , następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku,za każdym razem miksując. Na sam koniec dodaje przesianą maje z kakao o proszek do pieczenia. Dodaje 2 łyżki wody i na najniższym obrotach łącze wszystko za pomocą robota. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku grzałka góra dół 180 stopni 40 minut,do suchego patyczka.
Po upieczeniu kiedy ciasto przestygnie ścian wierzch ciasta i następnie kroje na dwa płaty.
Żelatynę rozpuścić w wrzątku i poczekać aż przestygnie. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć na tarce . W naczyniu ubić serek mascarpone z śmietanka i cukrem na puszystą masę. Łyżeczkę takiej masy dodaje do żelatyny następnie żelatynę przelewam do ubitej masy. Miksuję wszystko na sam koniec dodaje czekoladę i mieszam wszystko łopatką.
Do firmy wkładam jeden płat ciasta,wlewam masę straciatella i nakładam drugi płat ciasta. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin. Chwilę przed podaniem polewam wierzch ciasta czekoladową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypuję posypką czekoladową Ciasto smakuje wyśmienicie