Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik truskawkowy bez pieczenia to idealne rozwiązanie na ciasto w upalne dni. Nie potrzebujesz włączać piekarnika, by oczarować swoich gości genialnym deserem na zimno. Torcik truskawkowy to specjał złożony z wielu faktur i smaków. Dodane do masy sernikowej truskawkowe puree podkręca smak nadzienia, a ułożone na wierzchu pokruszone bezy stanowią fantastyczny balans słodyczy oraz wprowadzają zaskakującą chrupkość.
Tortownica o średnicy ok. 23 cm
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Składniki
Umyj i pozbaw szypułek truskawki, zostaw kilka do dekoracji. W wysokiej misce zblenduj owoce i cukier. Przełóż puree truskawkowe do garnka, dolej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż cukier się rozpuści, woda odparuje, a mus zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przestudź.
Przełóż serek do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i utrzyj mikserem na gładki krem. W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę za pomocą miksera na wysokich obrotach. Śmietana powinna być prosto z lodówki.
Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją w małej ilości wrzątku lub podgrzewając ją kilkanaście sekund w mikrofalówce. Połącz wszystkie kremy ze sobą. Do ubitej masy serowej delikatnie dodaj bitą śmietanę, rozpuszczoną żelatynę oraz mus truskawkowy. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Przygotuj tortownicę o średnicy ok.23 cm i natłuść ją masłem. Na dnie ułóż warstwę pokruszonych bezików (około pół opakowania). Wylej masę sernikową do środka foremki i wygładź powierzchnie. Na wierzchu ułóż pokruszone bezy i udekoruj całymi truskawkami. Schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.