Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z brzoskwinią

Torcik z brzoskwinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 3692

Dodano:

Odsłon: 4040

Lekki torcik z kawałkami brzoskwini i kremem z maślanki.

Składniki

  • 150g margaryny lub masła
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml maślanki
  • 400 ml śmietany
  • 3 brzoskwinie w kawałkach, mogą być ze słoika
  • 6 płatków żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik z brzoskwinią

Przygotowanie

  1. Tortownicę 28 cm dokładnie posmarować masłem. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, sól cały czas ucierając na puch. Dodać jajka po jednym, każde jajko ucierać minutę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać, powoli dosypywać do jaj.

  2. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, 28 cm, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) i piec przez 25-30 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić i przełożyć kremem.

  3. Krem: Żelatynę rozpuścić, stopniowo dodać maślankę. Odstawić do częściowego stężenia (używając maślanki schłodzonej wcześniej w lodówce, nastąpi to bardzo szybko ). Śmietanę ubić, dodać do maślanki, dodać cukier i brzoskwinie.

  4. Na pierwszy blat biszkoptu ułożony w blaszce wylewamy masę z maślanki. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem można posypać pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń