Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z kulkami czekoladowymi

Torcik z kulkami czekoladowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4484

Dodano:

Odsłon: 251

Mój Synek pewnie jak większąść dzieci uwielbia płatki czekoladowe "kuleczki", dlatego gdy przygotowałam dla niego torcik urodzinowy, to one musiały być głównym składnikiem. Muszę przyznać, że wyszło nawet bardzo fajne ciacho i to nie tylko dla dzieciaków :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Mąka pszenna (tyle aby z budyniami było 25 dag)
  • Budyń kakaowy 2 szt.
  • Kakao ciemna 1-2 łyżki
  • WARSTWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI
  • Płatki czekoladowe "kulki" 2 1/2 szklanki
  • Gorzka czekolada 1 tabliczka
  • Miód 3 łyżki
  • Kakao ciemna 1 łyżka
  • KREM ZWKŁY
  • Margaryna maślana 150 gram (miękka)
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier 1 łyżka
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate
  • Mąka krupczatka 3 łyżki czubate
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Margaryna 150 gram
  • Masło 100 gram
  • Żółtko 2 szt.
  • DEKORACJA PRZEŁOŻENIE
  • Woda z kilkoma kropelkami olejka migdałowego 100 ml.
  • Powidła śliwkowe
  • Kinder czekoladki
  • Płatki czekoladowe "kulki"
  • Opłatek dekoracyjny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Białka ubijać na sztywną pianę, po pewnym czasie dodać cukier i żółtka, dalej ubijając.
    Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
    Całość wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Czy biszkopt jest upieczony najlepiej sprawdzić długim cienkim patyczkiem.
    Upieczony biszkopt zostawić do wystygnięcia, przekroić na trzy części.

    Ciasto nasączyć wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym.

  2. WARSTWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI


    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    W garnuszku rozpuścić masło i miód, a następnie dosypać kakao i wymieszać.
    W dużej misce wymieszać płatki z przygotowaną czekoladą, masłem, miodem i kakaem. Wyłożyć na jedną warstwę biszkoptu.

  3. KREM ZWYKŁY

    Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę.



  4. KREM BUDYNIOWY

    W pierwszej kolejności gotujemy budyń:
    1 1/2 szklanki mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do pozostałej części mleka wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać.
    Do gotującego się mleka powoli wlewamy jednocześnie roztrzepując mleko wymieszane z mąkami, uważać aby nie było grudek. Całość zamieszać i gotować przez ok. 5 min.
    Gotowy budyń wystudzić.
    Margarynę i masło miksujemy na pulchną masę, dodajemy wystudzony budyń i żółtka, ucieramy na pulchną masę.


  5. PRZEŁOŻENIE TORTU

    1. Biszkopt 1 część
    2. Powidła
    3. Krem budyniowy
    5. Biszkopt
    6. Warstwa z płatkami czekoladowymi
    7. Powidła
    8. Krem budyniowy
    9. Biszkopt
    10. Krem zwykły
    11. Opłatek dekoracyjny

    Brzeg tortu udekorowałam kinder czekoladkami, które mój Synek też bardzo uwielbia :)




  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 lutego 2018 O qrka wodna, jak się robi takie samochody? xD
Super to wygląda, a ja laik w słodkich tematach mogę tylko nisko się pokłonić :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń