Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu zawsze na Święta robimy torciki, to już taka nasza tradycja. W tym roku postanowiłam do tradycyjnego tortu dodać trochę cytrusów. Połączenie muszę przyznać wyszło pycha.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i lekko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ciasto do okrągłej tortownicy 20-22cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-40 min w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Krem pomarańczowy. Żółtka utrzeć z otartą skórką z cytryny i sokiem z jednej pomarańczy. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki miękkie masło. Zmiksować na gładki krem ( nie przejmować się bo na początku krem wygląda jak zwarzony ale pod wpływem miksowania i dodawania margaryny wszystko ładnie się połączy).
Krem z grejpfrutem. Serki wymieszać z twarogiem.
Pomarańcza i grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Zostawić trochę do dekoracji. Na jednym blacie ciasta rozsmarować 1/3 kremu pomarańczowego. Wyłożyć pomarańcze i połowę kremu. Nałożyć drugi blat ciasta i tak samo postąpić z kremem serkowym. Przykryć trzecim blatem. Wierzch ciasta posmarować kremem pomarańczowym a boki serkowym.
Boki ciasta obsypałam pokruszonym ciastem, które zostało mi ze ścięcia góry ciasta. Wierzch posypałam tartą białą czekoladą. Dekoracja z czekoladowych jajeczek, pomarańczy, grejpfrutów, tartej deserowej czekolady i listków z opłatka