Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny torcik z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Sprawdzi się na co dzień jako słodki deser serwowany do filiżanki kawy oraz od święta na większe okazje. Jest tak dobry, że cały znika już pierwszego dnia. Palce lizać!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 189
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 189
Składniki
Galaretki truskawkowe rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
Białka oddziel od żółtek. Biała ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania do piany z białek dodawaj stopniowo cukier. Pod koniec miksowania dodawaj po jednym żółtku. Odstaw mikser na bok. Do puszystej masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. W ciepłej wodzie rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny. Składniki wmieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do garnka przelej dwie i pół szklanki mleka, dodaj cukier. Składniki podgrzewaj do zagotowania. W pozostałej części mleka rozpuść dwa opakowania budyniu. Rozpuszczony budyń przelej cienkim strumieniem do garnka z gotującym się mlekiem. Składniki energicznie mieszaj na wolnym ogniu. Pilnuj żeby budyń się nie przypalił. Gorący budyń przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło ubij na puszystą masę, następnie dodawaj do niego po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Składniki miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Biszkopt pozostaw w tortownicy i nasącz go ponczem. Na wierzchu rozsmaruj krem budyniowy. W kremie zatop połówki truskawek. Torcik zalej tężejącą galaretką.
Torcik z truskawkami i galaretką wstaw do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Po tym czasie możesz serwować go gościom.