Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest pyszny. Przepis ten zamieszczam ponownie na Waszą prośbę.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, nadal miksując do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.
Dodać wodę i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do piany delikatnie mieszając w tzw. ósemkę.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w temperaturze 200 st. C przez ca 20 min.
Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry, raz na dół.
Miękkie masło zmiksować i na najwyższych obrotach miksera dodawać stopniowo 350 ml ajerkoniaku.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać do masy maślano - ajerkoniakowej i wymieszać.
Żelatynę - 4 łyżeczki, zalać niewielką ilością zimnej wody,żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.
Miksując krem dodać żelatynę. Wylać na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężał.
Jak wyżej rozpuścić pozostałe 2 łyżeczki żelatyny i zmiksować z 150 ml. ajerkoniaku.
Wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki.
Można dodatkowo przybrać np. czekoladowymi listkami.
SMACZNEGO!
UWAGA KIEROWCY: po zjedzeniu tego tortu nie radzę siadać za kierownicą!