Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1509
Dodano: 20.11.2009
Odsłon: 55780
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, nadal miksując do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.
Dodać wodę i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do piany delikatnie mieszając w tzw. ósemkę.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w temperaturze 200 st. C przez ca 20 min.
Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry, raz na dół.
Miękkie masło zmiksować i na najwyższych obrotach miksera dodawać stopniowo 350 ml ajerkoniaku.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać do masy maślano - ajerkoniakowej i wymieszać.
Żelatynę - 4 łyżeczki, zalać niewielką ilością zimnej wody,żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.
Miksując krem dodać żelatynę. Wylać na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężał.
Jak wyżej rozpuścić pozostałe 2 łyżeczki żelatyny i zmiksować z 150 ml. ajerkoniaku.
Wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki.
Można dodatkowo przybrać np. czekoladowymi listkami.
SMACZNEGO!
UWAGA KIEROWCY: po zjedzeniu tego tortu nie radzę siadać za kierownicą!
Na skróty
Komentarze do przepisu (22)

gocha01 23 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Spróbowałam wyszedł pyszny i sliczny jak ten ze zdjęcia.Zrobię go znowu na urodziny swojego męża:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewelka1802 08 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Tort wygląda pięknie! Niestety mnie zwarzył się krem - próbowałam ratować szybko ucierając na parze - coś mi tam wyszło. Gościom smakowało - i byłi zachwyceni pomysłem. co zrobić by się nie warzył ??13 Kto głosował? | Odpowiedz

orwima 05 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Dla mnie bomba...0 Kto głosował? | Odpowiedz

suri 13 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam go dzisiaj wyszedł rewelacyjnie .Bardzo szybko się go robi.Mam nadzieję że moim gościom będzie jutro bardzo smakować0 Kto głosował? | Odpowiedz

anamama 11 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
przepis na to ciasto jest na stronie Cin Cin, robilam to ciasto wlasnie z tego przepisu.Mi rowniez masa sie warzyla ale uratowalam ja lekko ogrzewajac naczynie do ucierania wstawic na miske z goraca woda ogrzewac tylko do polaczenia skladnikow zdjac i ucierac dalej jesli sytuacja sie powtorzy czynnosc z ogrzaniem powtorzy anna0 Kto głosował? | Odpowiedz

lasuch-09 08 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Nie jestem cukiernikiem, ale przyznam, ze znacznie lepiej radzę sobie z pieczeniem ciast niż z gotowaniem.0 Kto głosował? | Odpowiedz

hubcio 08 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Jestes cukiernikiem?Wyglada swietnie.Szkoda ze nie mieszkasz w Warszawie.Ja bym zrobil Tobie kociolek aTy mi tort bo absolutnie nie mam do tego reki Pozdrawiam;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

nina39 06 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Krem ucierałam mikserem tak jak napisałaś.Drugim razem bardziej się udało. Torst smakował i w tej chwili już nie ma po nim śladu:)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

lasuch-09 06 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Nino, piszesz, że podczas ucierania krem się zważył. Domyślam się, że używałaś kulki do ucierania ciasta. Trzeba to robić bardzo szybko, dlatego ja używam miksera nastawionego na najwyższe obroty. Krem nigdy si ę nie zważył.0 Kto głosował? | Odpowiedz

nina39 06 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Witam,tort zrobiłam wczoraj-dziś jest tylko mały kawałeczek. Wyszedł PYSZNY, LEKKI, INNY.
Kiedy utarłam masło i dodawałam (powoli) ajerkoniak niestety wszystko się zważyło i robiłam 2 raz. Historia się powtórzyła ale w mniejszym stopniu. Postanowłiam działać dalej. Czy zawsze tak się dzieje?
Pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz