Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest pyszny. Przepis ten zamieszczam ponownie na Waszą prośbę.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182080
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182080
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, nadal miksując do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.
Dodać wodę i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do piany delikatnie mieszając w tzw. ósemkę.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w temperaturze 200 st. C przez ca 20 min.
Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry, raz na dół.
Miękkie masło zmiksować i na najwyższych obrotach miksera dodawać stopniowo 350 ml ajerkoniaku.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać do masy maślano - ajerkoniakowej i wymieszać.
Żelatynę - 4 łyżeczki, zalać niewielką ilością zimnej wody,żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.
Miksując krem dodać żelatynę. Wylać na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężał.
Jak wyżej rozpuścić pozostałe 2 łyżeczki żelatyny i zmiksować z 150 ml. ajerkoniaku.
Wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki.
Można dodatkowo przybrać np. czekoladowymi listkami.
SMACZNEGO!
UWAGA KIEROWCY: po zjedzeniu tego tortu nie radzę siadać za kierownicą!