Desery Przepis na:
tort ananasowo-budyniowy

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 857
Dodano: 25.08.2013
Odsłon: 9183
Składniki
- 3 cienkie biszkopty
- 3 puszki ananasow
- 4 budynie śmietankowe na 0,5 litra
- 2 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- niepełna szklanka cukru
- Wiórki kokosowe
- masa cukrowa + barwniki
- paczka ryżu preparowanego
- paczka pianek marshmallow
- mleko
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
biszkopty nasączyć wg uznania). Odlać z puszek sok z ananasów, dodać tyle mleka, by było razem 1,5 litra. Od tego odlać niecałą szklankę, w której należy rozpuścić bydynie i makę. Do gotującego się mleka z sokiem dodać cukier i budyn. Zagotować. Kiedy ostygnie, dodawać go do utartego masła. Trochę gotowej masy odłożyć na pokrycie wierzchu i boków ciasta. Do pozostałej masy dodać pokrojone drobno i odsączone ananasy. Masą budyniową przełożyć placki. Na ostatni placek wyłożyć masę wcześniej odłożoną (bez ananasów). Masę tę zabarwiłam na zielono barwnikiem jadalnym. Całość ciasta posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
NAstępnego dnia dekorować wierzch masą cukrową. Ozdoby zrobić według uznania i własnej kreatywności.
(W przypadku dużych form cukrowych wypełnienie masy stanowią pianki marshmallow rozpuszczone w mikrofali (lub w kąpieli wodnej) z ryżem preparowanym). MAsę tę formuje się natłuszczonymi rekami, po ostygnięciu można wycinać nożem dowolne formy. Proporcje 1:1.
smacznego.
Komentarze do przepisu (4)

kasia-p 03 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Super tort. Gratuluję talentu :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Izabela77 26 września 2013Zgłoś do usunięcia
wspaniały tort1 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 28 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
jak każdy Twój tort perfekcyjny:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 28 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
torcik wygląda bajecznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz