Do góry

Desery Przepis na:

tort ananasowo-budyniowy

Przepis dnia 2013-09-26
tort ananasowo-budyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 857

Dodano:

Odsłon: 9183

biszkopt przełożony kremem budyniowo-ananasowym...

Składniki

  • 3 cienkie biszkopty
  • 3 puszki ananasow
  • 4 budynie śmietankowe na 0,5 litra
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • Wiórki kokosowe
  • masa cukrowa + barwniki
  • paczka ryżu preparowanego
  • paczka pianek marshmallow
  • mleko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopty nasączyć wg uznania). Odlać z puszek sok z ananasów, dodać tyle mleka, by było razem 1,5 litra. Od tego odlać niecałą szklankę, w której należy rozpuścić bydynie i makę. Do gotującego się mleka z sokiem dodać cukier i budyn. Zagotować. Kiedy ostygnie, dodawać go do utartego masła. Trochę gotowej masy odłożyć na pokrycie wierzchu i boków ciasta. Do pozostałej masy dodać pokrojone drobno i odsączone ananasy. Masą budyniową przełożyć placki. Na ostatni placek wyłożyć masę wcześniej odłożoną (bez ananasów). Masę tę zabarwiłam na zielono barwnikiem jadalnym. Całość ciasta posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
    NAstępnego dnia dekorować wierzch masą cukrową. Ozdoby zrobić według uznania i własnej kreatywności.
    (W przypadku dużych form cukrowych wypełnienie masy stanowią pianki marshmallow rozpuszczone w mikrofali (lub w kąpieli wodnej) z ryżem preparowanym). MAsę tę formuje się natłuszczonymi rekami, po ostygnięciu można wycinać nożem dowolne formy. Proporcje 1:1.
    smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń