Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z bitą śmietaną, owocami i musem malinowym.

Tort bezowy z bitą śmietaną, owocami i musem malinowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2730

Dodano:

Odsłon: 3095

Przynajmniej raz w roku robię bezę z sezonowymi owocami.Czasami powtarzam zimą z dodatkiem dużej ilości pestek z granatu. Te dwa smaki dobrze się ze sobą łączą.

Składniki

  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczaneje
  • 1 łyżka octu
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 1 galaretka "przeźroczysta"
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • maliny żółte i czerwone
  • borówka amerykańska
  • pestki granatu
  • 3-4 łyżki musu malinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miskę miksera trzymam w lodówce przez godzinę by ją dobrze schłodzić.
    Wlewam do niej białka i wsypuję odrobinę soli ( wtedy łatwiej i szybciej się ubija). Miksuję początkowo na wolnych obrotach. Kiedy białka zmienią barwę na białą, zwiększam obroty i dosypuję po łyżce cukru. Miksuję aż cukier całkowicie się rozpuści -to ważne. Można łatwo to sprawdzić, rozcierając odrobinę piany między palcami.
    Dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuję jeszcze minutę.

  2. Formę z wyposażenia piekarnika wyścielam papierem do pieczenia, rysuję na środku okrąg wielkości talerzyka deserowego.
    Na jego środku ustawiam wąską, wysoką szklankę (by utworzyć miejsce na bitą śmietanę). Ubitą pianę przekładam do rękawa cukierniczego i i wyciskam kolejne warstwy wokół szklanki, formując ją wysoko.
    Delikatnie usuwam szklankę. Wstawiam bezę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut.
    Następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę 2,5 godziny.
    Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam bezę do wysuszenia (czyli całkowitego wystudzenia).

  3. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia.
    Zimną śmietanę ubijam bez cukru, (galaretka jest wystarczająco słodka).
    Łączę śmietanę z galaretką. Wypełniam nią środek upieczonej bezy na przemian z owocami.
    Resztę śmietany wykładam na wierzch.
    Dekoruję świeżymi owocami i gałązkami świeżej mięty. Polewam musem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 września 2018 Helenko, śliczny tort bezowy no i pyszny. Ja zanim nauczyłam się piec bezę, to dwie zepsułam.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń