Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przynajmniej raz w roku robię bezę z sezonowymi owocami.Czasami powtarzam zimą z dodatkiem dużej ilości pestek z granatu. Te dwa smaki dobrze się ze sobą łączą.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Składniki
Miskę miksera trzymam w lodówce przez godzinę by ją dobrze schłodzić. Wlewam do niej białka i wsypuję odrobinę soli ( wtedy łatwiej i szybciej się ubija). Miksuję początkowo na wolnych obrotach. Kiedy białka zmienią barwę na białą, zwiększam obroty i dosypuję po łyżce cukru. Miksuję aż cukier całkowicie się rozpuści -to ważne. Można łatwo to sprawdzić, rozcierając odrobinę piany między palcami. Dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuję jeszcze minutę.
Formę z wyposażenia piekarnika wyścielam papierem do pieczenia, rysuję na środku okrąg wielkości talerzyka deserowego. Na jego środku ustawiam wąską, wysoką szklankę (by utworzyć miejsce na bitą śmietanę). Ubitą pianę przekładam do rękawa cukierniczego i i wyciskam kolejne warstwy wokół szklanki, formując ją wysoko. Delikatnie usuwam szklankę. Wstawiam bezę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę 2,5 godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam bezę do wysuszenia (czyli całkowitego wystudzenia).
Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia. Zimną śmietanę ubijam bez cukru, (galaretka jest wystarczająco słodka). Łączę śmietanę z galaretką. Wypełniam nią środek upieczonej bezy na przemian z owocami. Resztę śmietany wykładam na wierzch. Dekoruję świeżymi owocami i gałązkami świeżej mięty. Polewam musem.