Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy bezowy tort jaki do tej pory jadłam :-)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2973
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2973
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Białka ubijać, gdy zaczną sztywnieć łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod sam koniec miksowania, gdy masa będzie bardzo gęsta, lśniąca i sztywna dodać ocet i krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 20 cm (po dwie bezy na blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezy przez 90 minut (co 20 min zmieniać blachy - poziomy w piekarniku). Całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić bezy na noc w piekarniku do ostygnięcia). Krem: Ubić mascarpone ze śmietanką na sztywną masę, dodać likier i cukier puder, ponownie dobrze zmiksować (nie za długo aby krem się zważył). Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy. Na paterę lub talerz przełożyć delikatnie 1 blat bezowy, posmarować połową kremu ajerkoniakowego, położyć drugi blat bezowy, posmarować resztą kremu. Połozyć trzeci blat bezowy i posmarować ubitą śmietanką. Tort wstawic do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać prazonymi płatkami migdałowymi
Tort przechowywac w lodówce. Smacznego :-)