Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na urodzinowy tort mojego Męża :) z racji, że uwielbia chałwę, do kremu właśnie dodałam chałwę waniliowa. Ja z kolei uwielbiam kokos dlatego jedna z warst tortu to właśnie kokosowa beza. Słodkośc tortu została przełamana kwaskowym dżemem malinowym, a całość została udekorowana truskawkami, których sezon właśnie się zaczął. Zapraszam :)
BISZKOPT
Białka ubić na pianę, po chwili dodac cukier i stopniowo żółtka, ubijać dalej do powstania puszystej piany. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ubita masą jajeczną. Całość przelać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.
Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć.
Po wystudzeniu przekroić na 3 części
BEZA KOKOSOWA
Białka ubijać stopniowo dodajac cukier. Gdy masa jest sztywna dodać przesianą przez sitko mąkę, wiórki kokosowe i sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min.
MASA CHALWOWA
Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamane czekolady, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolad. Zostawiamy do wystygnięcian chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 12 godzin.
Schłodzoną śmietankę miksujemy, ubijając dodajemy stopniowo mascarpone i pokruszoną chałwę.
PRZEŁOŻENIE TORTU
Biszkopty nasaczamy woda z cytryną.
1. Warstwa - Biszkopt 1
2. Warstwa - Masa chałwowa
3. Warstwa - Beza kokosowa
4. Warstwa - Dżem malinowy
5. Warstwa - Biszkopt 2
6. Warstwa - Masa chałwowa
7. Warstwa - Biszkopt 3
8. Warstwa - Masa chałwowa cienka warstwa, dekorujemy truskawkami i ulubionymi dodatkami, ja użyłam jeszcze białej czekolady.
Bok obsypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.
:)
Smacznego :)
:)
Jako miłośniczka sernika i chałwy postanowiłam zrobić eksperyment i połączyć...
Odsłon: 22690
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 20
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 94
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 39
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1771
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 20
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 94
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 39
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1771
Składniki
BISZKOPT Białka ubić na pianę, po chwili dodac cukier i stopniowo żółtka, ubijać dalej do powstania puszystej piany. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ubita masą jajeczną. Całość przelać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min. Upieczony tort zostawić do wystygnięcia. Można obrócić do góry dnem i podeprzeć. Po wystudzeniu przekroić na 3 części
BEZA KOKOSOWA Białka ubijać stopniowo dodajac cukier. Gdy masa jest sztywna dodać przesianą przez sitko mąkę, wiórki kokosowe i sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min.
MASA CHALWOWA Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamane czekolady, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolad. Zostawiamy do wystygnięcian chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 12 godzin. Schłodzoną śmietankę miksujemy, ubijając dodajemy stopniowo mascarpone i pokruszoną chałwę.
PRZEŁOŻENIE TORTU Biszkopty nasaczamy woda z cytryną. 1. Warstwa - Biszkopt 1 2. Warstwa - Masa chałwowa 3. Warstwa - Beza kokosowa 4. Warstwa - Dżem malinowy 5. Warstwa - Biszkopt 2 6. Warstwa - Masa chałwowa 7. Warstwa - Biszkopt 3 8. Warstwa - Masa chałwowa cienka warstwa, dekorujemy truskawkami i ulubionymi dodatkami, ja użyłam jeszcze białej czekolady. Bok obsypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.
:)
Smacznego :)
:)
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Desery
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Desery
Odrywane bułki drożdzowe z wiśniami
Desery
Ciasto przekładaniec
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 39
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Naszła was ochota na coś słodkiego, ale nie chcecie tracić czasu na robienie...
Odsłon: 114