Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintny tort z chałwową masą i konfiturą wiśniową
Najpierw przygotowujemy kawę i studzimy. Wiśnie ze słoiczka mieszamy z mrożonymi wiśniami, odstawiamy.
Biszkopt: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, w dwóch turach dodajemy cukier, następnie w dwóch turach żółtka i na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do średniej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy dwa biszkopty i dzielimy po ostudzeniu na cztery blaty.
Masa: Masło ubijamy na puch, dodajemy rozkruszoną chałwę w turach i ucieramy do jednolitej masy.
Układamy ciasto: jeden blat nasączamy kawą, wykładamy część masy a na nią część wiśni i tak robimy do skończenia blatów, z tym, że ostatni blat tylko lekko smarujemy masą (możemy też boki) i wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy według uznania.
Przepis dnia
Z racji, że chałwę bardzo lubię a i serniki też, zrobiłam tym razem sernik ch...
Odsłon: 21032
Wielkanocny mazurek z masą chałwową, orzechami włoskimi jest przepyszny . Spó...
Odsłon: 248
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 529
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 49
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 93
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 97
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 187
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 529
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 49
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 93
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 97
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 187
Składniki
Najpierw przygotowujemy kawę i studzimy. Wiśnie ze słoiczka mieszamy z mrożonymi wiśniami, odstawiamy. Biszkopt: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, w dwóch turach dodajemy cukier, następnie w dwóch turach żółtka i na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do średniej tortownicy i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy dwa biszkopty i dzielimy po ostudzeniu na cztery blaty. Masa: Masło ubijamy na puch, dodajemy rozkruszoną chałwę w turach i ucieramy do jednolitej masy. Układamy ciasto: jeden blat nasączamy kawą, wykładamy część masy a na nią część wiśni i tak robimy do skończenia blatów, z tym, że ostatni blat tylko lekko smarujemy masą (możemy też boki) i wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy według uznania.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 108
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 187