Do góry

Desery Przepis na:

Tort cytrynowo-malinowy

Tort cytrynowo-malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 1794

Moi znajomi po zjedzeniu kawałka tego tortu powiedzieli tylko jedno słowo: Przepyszny!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.

    2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

    3. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.

  2. 4. Po upieczeniu biszkoptu przewrócić go do góry dnem i podeprzeć (ja użyłam foremek do ciastek, jak widać na zdjęciu)

  3. KREM CYTYNOWY


    1. W pierwszej kolejności gotujemy budyń.

    W garnku gotujemy 1 szklankę mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy.

    Do miski wlewamy pozostałą część mleka, wsypujemy obie mąki i dokładnie roztrzepujemy.

    Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepujemy, żeby nie powstały grudki. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min.

    Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia.

  4. 2. Margarynę z masłem miksujemy na pulchną masę, a następnie dodajemy wystudzony budyń i żółtka dalej ucierając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i wedle uznania alkohol.

  5. MASA ŚMIETANOWA

    1.Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym.

    2. Na sam koniec dodajemy startą białą czekoladę i mieszamy.

  6. Biszkopt przekrawamy na trzy części i każdy kawałek nasączamy wodą wymieszaną z alkoholem.

  7. Przełożenie tortu:

    1. Biszkopt 1 część
    2. Krem cytrynowy
    3. Mus malinowy cienka warstwa
    4. Biszkopt 2 część
    5. Masa śmietanowa
    6. Mus malinowy gruba warstwa
    7. Biszkopt 3 część
    8. Krem cytrynowy


  8. DEKORACJA

    1. Tort rozsmarowujemy z każdej strony kremem cytrynowym.

    2. Wierzch tortu dekorujemy owocami (ja użyłam winogron ciemnych i jasnych, kiwi i śliwek)

    3. Brzeg tortu posypujemy suchym biszkoptem.

    4. Na końcu polewamy polewą czekoladową.

  9. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 maja 2016 Tak jako ciekawostka mogę napisać coś co przeczytałam na fp polskich młynów, że aby biszkopt wyszedł puszysty i lekki, najlepiej jak produkty do jego użycia miały temperaturę pokojową.
Ja miałam zawsze z tym problem a tu proszę, taki prosty sposób na idealny biszkopt

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kupodniebieniu 11 maja 2016 Sądząc po przepisie i zdjęciach na pewno jest pyszny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 maja 2016 Wygląda bardzo smacznie..chętnie bym uszczkła kawalątko:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 10 maja 2016 Wspaniały a ze przepyszny
to wynika ze składników .
Kuszący.... nic dodać nic ująć )

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń