Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4968
Dodano: 10.05.2016
Odsłon: 1906
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
BISZKOPT
1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.
2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
3. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.
4. Po upieczeniu biszkoptu przewrócić go do góry dnem i podeprzeć (ja użyłam foremek do ciastek, jak widać na zdjęciu)
KREM CYTYNOWY
1. W pierwszej kolejności gotujemy budyń.
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Do miski wlewamy pozostałą część mleka, wsypujemy obie mąki i dokładnie roztrzepujemy.
Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepujemy, żeby nie powstały grudki. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min.
Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Margarynę z masłem miksujemy na pulchną masę, a następnie dodajemy wystudzony budyń i żółtka dalej ucierając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i wedle uznania alkohol.
MASA ŚMIETANOWA
1.Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym.
2. Na sam koniec dodajemy startą białą czekoladę i mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na trzy części i każdy kawałek nasączamy wodą wymieszaną z alkoholem.
Przełożenie tortu:
1. Biszkopt 1 część
2. Krem cytrynowy
3. Mus malinowy cienka warstwa
4. Biszkopt 2 część
5. Masa śmietanowa
6. Mus malinowy gruba warstwa
7. Biszkopt 3 część
8. Krem cytrynowy
DEKORACJA
1. Tort rozsmarowujemy z każdej strony kremem cytrynowym.
2. Wierzch tortu dekorujemy owocami (ja użyłam winogron ciemnych i jasnych, kiwi i śliwek)
3. Brzeg tortu posypujemy suchym biszkoptem.
4. Na końcu polewamy polewą czekoladową.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Futka 12 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Bajeczny <30 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Tak jako ciekawostka mogę napisać coś co przeczytałam na fp polskich młynów, że aby biszkopt wyszedł puszysty i lekki, najlepiej jak produkty do jego użycia miały temperaturę pokojową.Ja miałam zawsze z tym problem a tu proszę, taki prosty sposób na idealny biszkopt
1 Kto głosował? | Odpowiedz

kupodniebieniu 11 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Sądząc po przepisie i zdjęciach na pewno jest pyszny:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 11 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smacznie..chętnie bym uszczkła kawalątko:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewus71 10 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Wspaniały a ze przepysznyto wynika ze składników .
Kuszący.... nic dodać nic ująć )
3 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 10 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszności, I prezentacja super :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Justitako 10 maja 2016Zgłoś do usunięcia
wygląda pięknie :)3 Kto głosował? | Odpowiedz