Do góry

Desery Przepis na:

tort cytrynowo - miętowy

tort cytrynowo - miętowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 1897

Dodano:

Odsłon: 219

Czy aby zrobić tort musi być jakaś okazja? Szybka dekoracja i torcik do niedzielnej kawki gotowy ;)

Składniki

  • Składniki na biszkopt (średnica 25cm): 5 dużych jaj, 3/4 szkl cukru, 1/4 szkl mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Składniki na poncz: 1 szkl wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna.
  • Składniki na masę cytrynową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1/5 szkl wody, sok z 1 cytryny.
  • Składniki na masę miętową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1/5 szkl wody, 2 garści świeżej mięty
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tort cytrynowo - miętowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem.

  2. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego.

  3. Krem cytrynowy: Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund, gdy będzie roztopiona dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę z sokiem.

  4. Krem miętowy: Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy miętę, a następnie doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy kuchenkę i ostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę zalewamy wodą. pozostawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę z sokiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń