Do góry

Desery Przepis na:

Tort Czarny Las

Przepis dnia 2017-10-30
Tort Czarny Las

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 11520

Wyjątkowy tort "Czarny las" Robienie każdego tortu to nie lada wyzwanie. Nie trzeba jednak tracić fortuny na cudownie wyglądające ciasta z cukierni - zobaczcie, jak w prosty sposób w kilkanaście minut przygotować wyborny tort, który idealnie będzie nadawał się do celebracji szczególnych uroczystości!

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki kakao
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 litr śmietany 36%
  • 300 g wiśni
  • 100 ml wiśniówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt – żółtka oddzielić od białek i dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru, delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać łyżką tylko do połącznia się składników.

  2. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm, piec w 160 stopniach przy grzaniu góra dół przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka, ostudzić.

  3. W międzyczasie przygotować wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, świeże wydrylować). Wiśnie umieścić w garnku, dodać pozostały cukier (0.5 szklanki), gotować 15-20 minut na wolnym ogniu aż wiśnie puszczą sok, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić do ostudzenia.

  4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt podzielić na 3 blaty.

  5. Blaty kolejno nasączać wiśniówką, następnie rozsmarować połowę wiśni, na koniec przekładać bitą śmietaną. Gotowy tort udekorować bitą śmietaną i wiśniami, schłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 3-4 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń