Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 1210

Lekki, szybki i prosty w wykonaniu..

Składniki

  • biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej Basia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem:
  • opakowanie kremu czekoladowego
  • opakowanie kremu śmietankowego
  • 600 ml mleka
  • dodatkowo:
  • wiśnie z kompotu
  • alkohol: wódka, likier wiśniowy
  • sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno blaszki (ok. 22x25cm) wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 35 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.

  2. Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na trzy części. Do szklanki wlewamy 2 kieliszki alkoholu, sok z około połowy cytryny oraz wodę by otrzymać około 3/4 szklanki ponczu. Nasączamy blaty ciasta. Na dolny blat wykładamy wiśnie.

  3. Krem: Do miski wlewamy 300 ml zimnego mleka i ubijamy wraz z zawartością opakowania kremu czekoladowego. To samo robimy z kremem śmietankowym.

  4. Na wiśnie wykładamy krem czekoladowy ( zostawiamy ok, 1/3 kremu do dekoracji), przykrywamy środkowym blatem biszkoptu i lekko dociskamy. Następnie wykładamy krem śmietankowy i przykrywamy górną częścią ciasta.
    Dekorujemy nasz torcik pozostałym kremem.
    Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń