Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten torcik wyszedł przypadkiem, z czystej ciekawości. Chciałam sprawdzić czy, prawie zagotowana śmietanka tortowa z czekoladą po ponownym schłodzeniu ubije się na sztywno. I oto powstał ON, superaśny torcik :)
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 203
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 118
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, domowy obiad, który otuli Cię smakiem i arom...
Odsłon: 138
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 203
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 118
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, domowy obiad, który otuli Cię smakiem i arom...
Odsłon: 138
Składniki
Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownice (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, po wystudzeniu kroimy na pół. Dolny blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder, stale mieszamy. Gdy czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna. Gdy śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację. Przygotowujemy polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą.
Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.