Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjalne okazje wymagają specjalnych wypieków. Oto przepis na tort, którym Ewa Wachowicz uczciła 400. odcinek programu "Ewa Gotuje".
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 501
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 681
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1105
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 152
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 197
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6066
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 501
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 681
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1105
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 152
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 197
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6066
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25-26 cm). Wyrównać i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z mniejszej porcji składników zrobić drugie ciasto i rozlać do dwóch foremek – średniej i najmniejszej. Wstawić do piekarnika i upiec – czas pieczenia będzie krótszy, temperatura ta sama.
Zrobić masę czekoladową. Likier podgrzać w garnku. Do kubeczka wsypać cukier i budyń czekoladowy. Wlać zimne mleko. Wymieszać i przelać do likieru. Ugotować budyń i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Zmiksować. Wsypać kakao, wlać spirytus i wymieszać. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę. Masę wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Serek mascarpone zmiksować. Dodać bitą śmietanę. Mus z mango wlać do przestudzonej galaretki. Porcjami dodać do śmietanki z mascarpone, cały czas ubijając.
Największy biszkopt pokroić na 3 blaty. Naponczować. Na pierwszy krążek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować masą z mango. Nałożyć trzeci krążek. Pokryć masą z mango i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować drugą porcję kremu czekoladowego oraz masy z mango i dokładnie w ten sam sposób przełożyć dwa mniejsze biszkopty. Złożyć tort. W środek największego ciasta wbić kilka przyciętych patyczków do szaszłyków. Ułożyć średni biszkopt (na krążku z tektury). Wbić patyczki i ułożyć najmniejsze ciasto (również na tekturce). Udekorować bratkami.