Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny czekoladowy biszkopt z masą śmietankową i wiśniową żelką. Wierzch to czekoladowe ganache. Może nie wygląda ale za to jak smakuje. Poza tym tylko taki kawałek uratowałam do zdjęcia. Tort urodzinowy dla zięcia.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6997
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5338
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2529
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6997
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5338
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2529
Składniki
Torownica 24 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopt. Przesiewamy obie mąki, kakao i proszek, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier, potem żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dosypujemy mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 175 C ok. 25 minut. Studzimy. Biszkopt kroimy na pół. Dolną część wkładamy do czystej tortownicy lub owijamy rantem opaską. Żelka. Sok wiśniowy, laskę cynamonową, goździki i cukier zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody ( lub sokiem wiśniowym ) przelać do soku, wymieszać. Do powstałego kisielu włożyć wiśnie, wymieszać. Przełożyć na przekrojony biszkopt. Masa. Schłodzoną śmietanę mieszamy z serkiem, potem ubijamy dodając oba cukry. Masę przekładamy na żelkę. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy sokiem i odstawiamy do lodówki.
Ganache. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski. Śmietankę podgrzewamy aż będzie gorąca i zalewamy czekoladę. Lekko mieszamy, 1-2 minuty odczekamy następnie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy wierzch tortu. Tort odstawiamy do lodówki. Ozdoby z masy cukrowej.