Do góry

Desery Przepis na:

Tort dyniowo-pomarańczowy

Tort dyniowo-pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 648 Ocena: 11880

Dodano:

Odsłon: 189

Dość prosty w wykonaniu i smaczny tort z puree dyni i nutą pomarańczy.

Składniki

  • Biszkopt : 2 jajka
  • mąka pszenna 860 g
  • cukier drobny 105 g
  • szczypta zielonego barwnika
  • 1 łyżeczka oleju
  • Masa dyniowo-pomarańczowa : mus, puree z dyni 250 g
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • skórka z 1 pomarańczy
  • cukier puder ok. 25-30 g
  • Bita śmietana : śmietana 30 % 200 g
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • sok z cytryny 1-1,5 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort dyniowo-pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Tortownica 15-16 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Biszkopt.
    Całe jaka ubijamy z cukrem do białości.
    Do ubitych jajek stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej i krótko mieszamy,
    Połowę masy wylewamy do tortownicy.
    Do reszty dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na białe ciasto. Trzonkiem łyżki rysujemy w cieście pionowe i poziome linie.
    Ciasto pieczemy w 170 C około 20-30 minut. Studzimy.
    Robimy napar z herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny, studzimy.
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku ze startą skórką pomarańczową.Trochę studzimy i połowę galaretki mieszamy z musem z dyni i cukrem.Odstawiamy do stężenia.
    Resztę galaretki trzymamy w ciepłym miejscu aby nie zgęstniała.

  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny.
    Biszkopt przecinamy na pół.
    Spód biszkoptu wkładamy do czystej tortownicy lub rantu, polewamy kilkoma łyżkami naparu z herbaty.
    Na biszkopt wykładamy delikatnie ściętą masę dyniową, potem część bitej śmietany i drugi kawałek biszkoptu.
    Biszkopt polewamy naparem i wylewamy pozostałą galaretkę.
    Wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut, gdy galaretka stężeje ozdabiamy tort pozostałą bitą śmietaną.

  3. Tort przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń