Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię. I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko. Choc muszę przyznać się Wam, że nie lubiłam dyni. A teraz już lubię i kombinuję z nią różne dania.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je. W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać. Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować. Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ). Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla. Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ). Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia. Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni. Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem. Tort udekorować resztą śmietany i bezikami. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.