Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię. I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko. Choc muszę przyznać się Wam, że nie lubiłam dyni. A teraz już lubię i kombinuję z nią różne dania.
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je.
W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać.
Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ).
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze.
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni.
Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem.
Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem.
Tort udekorować resztą śmietany i bezikami.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.
Domowa zupa warzywna z pomidorami zapraszam jak robię
Odsłon: 32
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 76
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 91
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 124
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 790
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 531
Domowa zupa warzywna z pomidorami zapraszam jak robię
Odsłon: 32
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 76
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 91
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 124
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 790
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 531
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je. W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać. Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować. Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ). Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach. Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla. Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ). Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia. Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni. Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem. Tort udekorować resztą śmietany i bezikami. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.
Przepisy Desery
Desery
Placek cappucino
Desery
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych
Desery
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Desery
Szarlotka z papierówek
Placek cappucino
Placek cappucino przypomina klasyczne, włoskie tiramisu, jednak nie zawiera j...
Odsłon: 14
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to wyjątkowo kremowe i del...
Odsłon: 39