Do góry

Desery Przepis na:

tort dyniowy z kremem z kaszy manny

Przepis dnia 2018-11-12
tort dyniowy z kremem z kaszy manny

Autor:

Przepisów i artykułów: 572 Ocena: 21316

Dodano:

Odsłon: 6826

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem z kaszy manny

Składniki

  • ciasto: 2,5 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • około 1,5 szkl pure z dyni
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody
  • krem; 150 g masła
  • 3 szkl mleka (750ml)
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tort dyniowy z kremem z kaszy manny

Przygotowanie

  1. ciasto: tak jak na muffinki mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki; w drugiej mokre. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Przelewamy ciasto do dwóch tortownic 22cm i pieczemy w 170 st przez około 40 minut. Studzimy. Wystudzony placek przekrawamy na pół.

  2. krem:do zimnego mleka wsypujemy mannę, dodajemy jajko i gotujemy od czasu do czasu mieszając; aż manna zgęstnieje.

    Ugotowaną kaszę mannę schładzamy. Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mannę
    i ucieramy.

  3. Ciasto przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń