Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5366
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5366
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ale stopniowo, kolejna łyżka cukru jak poprzedni się rozpuści. Jak masa będzie lśniąca dodaję po jednym żółtku i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Przesiewam mąkę i proszek i , dodaję partiami i mieszam delikatnie łyżką od spodu.
Cześć ciasta wylewam do kokilki którą smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Resztę ciasta wykładam do tortownicy wyłożonej papierem ale tylko dno i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni góra dół na 45 minut.
Kokilkę piekę krócej, w trakcie pieczenia sprawdzam patyczkiem.
Czekoladowa masa: Czekoladę połamaną przekłada do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z garnka dodaję miód, i mieszam, i znowu wstawiam na kąpiel wodną żeby miód się rozpuścił.Czekoladę wylewam na papier pergamin żeby wchłonął on tłuszcz z czekolady, rozsmarowuję i zostawiam do zastygnięcia. Potem zrywam od papieru i formuje jak plastelinę. Wałkuje ją na papierze przez drugi papier wtedy nie przykleja się do wałka. Wycinam pasek o szerokości filiżanki, formuję z reszty czekolada ucho i spodek.
Krem: Masło wyjmuje z lodówki wcześniej i ucieram. Jajka z cukrem przekładam do miski i ubijam mikserem na parze. Co jakiś czas zdejmuje miskę z garnka i ubijam cały czas, jak przestygnie znowu na parę. Uważam żeby jajka się nie zaparzyły. Kawę przecieram przez sitko. Jaja dodaję stopniowo po łyżce do masła i ucieram, na końcu dodaje kawę i miksuję. Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki. Boki biszkoptu obsypuję startą czekoladą, tort dekoruję ziarnami kawy i filiżanka.