Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort grota betlejemska
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort grota betlejemska

04.12.2021 Odsłon: 558
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ika1961
Ika1961

Tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym w moim domu jest tort z dekoracją świąteczną. Co roku staram się zaskoczyć gości innym wykończeniem tortu. W ubiegłym roku wykonałam tort w stylu naked cake wyglądem nawiązujący do groty betlejemskiej. Front tortu ozdobiony jest czekoladową dekoracją przedstawiającą szopkę betlejemską. Tył oraz przekrój tortu strukturą przypomina grotę. W tym roku planuję już kolejną niespodziankę dla najbliższych.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7467

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 221

do 15 min 15 min
3
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 257

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2407

do 30 min 30 min
4
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 148

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7467

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 221

do 15 min 15 min
3
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 257

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2407

do 30 min 30 min
4
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 148

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort grota betlejemska
Autor:
Ika1961
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Proporcje na tort o średnicy 20 cm i wysokości 20 cm
  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej typ 405
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cream of tartar
  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej typ 405
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżka czarnego kakao
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cream of tartar
  • Krem jasny:
  • 400 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 ml gorącego mleka
  • 100 g cukru pudru
  • Krem ciemny:
  • 400 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 ml gorącego mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • Dekoracja:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • złoty lub srebrny pyłek jadalny
Sposób przygotowania:
1

Biszkopt jasny: Jaja wybijamy do dzieży robota kuchennego. Dodajemy sól, cream of tartar. Końcówką rózga zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Następnie wsypujemy cukier. Zwiększamy obroty robota i miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy tzw. kogel-mogel. Do przesiewacza wsypujemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę i skrobię. Mieszamy łopatką silikonową do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez około 45 minut. Sprawdzamy czy jest upieczony tzw. metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy na kratce. Najlepiej go zostawić do następnego dnia. Biszkopt kroimy na 5 blatów.

2

Biszkopt ciemny: Jaja wybijamy do dzieży robota kuchennego. Dodajemy sól, cream of tartar. Końcówką rózga zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Następnie wsypujemy cukier. Zwiększamy obroty robota i miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy tzw. kogel-mogel. Do przesiewacza wsypujemy mąkę i kakao ciemne i czarne. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao. Mieszamy łopatką silikonową do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez około 45 minut. Sprawdzamy czy jest upieczony tzw. metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy na kratce. Najlepiej go zostawić do następnego dnia. Biszkopt kroimy na 4 blaty.

3

Krem jasny: Masło umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Końcówką rózga miksujemy do białości. Do ubitego masła wsypujemy cukier puder. Ponownie miksujemy do połączenia masła z cukrem. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Ciągle miksując masło cienką strużką wlewamy gorące mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego błyszczącego kremu.

4

Krem ciemny: Masło umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Końcówką rózga miksujemy do białości. Do ubitego masła wsypujemy cukier puder. Ponownie miksujemy do połączenia masła z cukrem. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciągle miksując masło cienką strużką wlewamy gorące mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego błyszczącego kremu. Do kremu wlewamy czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.

5

Złożenie tortu: Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów. Proponowana kolejność składania tortu: blat jasny, krem ciemny, blat ciemny, krem jasny i tak do wykończenia blatów. Ostatni blat pozostawiamy nieposmarowany kremem. Tort odstawiamy do lodówki, aby krem dobrze stężał. Zostawiamy resztę białego kremu do wykończenia tortu.

6

Przygotowanie dekoracji: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do worka cukierniczego z założoną tylką Wilton numer 2. Pod papier do pieczenia wkładamy szkic dekoracji. Za pomocą czekolady odrysowujemy na papierze do pieczenia wzór. Czekoladową dekorację ostrożnie przekładamy do zamrażarki.

7

Schłodzony tort ostrożnie wyjmujemy z rantu. Ścinamy bok.

8

Wierzch tortu oraz bok smarujemy jasnym kremem.

9

Do boku ostrożnie przyklejamy czekoladową szopkę. Za pomocą ozdobnej tylki wyciskamy resztę białego kremu, dodatkowo przymocowując szopkę do tortu.

10

Tort dla dodatkowego efektu można posypać jadalnym pyłkiem.

11

Cream of Tartar znany jest również jako kwaśny winian potasu albo tartarus. Cream of tartar jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Cream of tartar warto używać przy pieczeniu ciast do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj. Znacznie ułatwia przygotowanie bez i bezików, biszkoptów, anielskiego ciasta oraz sufletów.

12

Ranty do ciast świetnie sprawdzają się zarówno do pieczenia ciast biszkoptowych oraz przy składaniu samych tortów. Dzięki składaniu tortów w rancie w łatwy sposób uzyskamy idealnie proste i wysokie torty.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki