Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8489
Dodano: 06.09.2018
Odsłon: 4648
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć mniejszą połową frużeliny.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, jogurtem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.Ten można mocniej nasączyć.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, po żelatynie dodać startą czekoladę i maliny. Wymieszać już łopatką i wylać do tortownicy.
Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.
ganache-Nad parą rozpuścić w śmietance polewy.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort.
rozetki-Zmiksować krem ze śmietanką, przełożyć do woreczka cukierniczego z dużą tylką M1. Zrobić rozetki na górze i dole tortu.
ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.
Rozwałkować ciasto,wykrawać paski. Z jednej strony trochę rozpłaszczyć i zwinąć, formując pączek różyczki.
Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (20)

Dagsmak 26 września 2018Zgłoś do usunięcia
Tort jest przepiękny, aż żal go kroić... Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

rodzinka500 19 września 2018Zgłoś do usunięcia
ale cudo , chciałabym też tak robić torty , ciasta, będę częsciej tu zaglądać Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 09 września 2018Zgłoś do usunięcia
Jak zawsze najlepszy! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 09 września 2018Zgłoś do usunięcia
Piękny tort :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Jolusia 07 września 2018Zgłoś do usunięcia
Nic dodać nic ująć - apetyczny torcik Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 07 września 2018Zgłoś do usunięcia
Piękny i pyszny torcik ;-D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 07 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny tort :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 07 września 2018Zgłoś do usunięcia
Jak zawsze pyszny i śliczny :)Jak Ty to robisz ? :)) Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 06 września 2018Zgłoś do usunięcia
Super torcik,jak zawsze :-)muszę kiedyś zrobić te ozdoby z mleka w proszku,nigdy nie robiłam takich ;-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 06 września 2018Zgłoś do usunięcia
Moje smaki i przepiękne kolory. Uwielbiam taki kontrast <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz