Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zrobiłam tort jagodowo - kokosowy na cytrynowym biszkopcie. Nasączyłam go wodą z sokiem z cytryny. Tort wyszedł bardzo smaczny, lekko owocowy i zarazem lekko kokosowy.
Z jaj oddzieliłam białka i umieściłam je w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do piany wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam aż cały cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się lśniąca. Do ubitej piany z cukrem dodałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce wymieszałam ze sobą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i taką mieszankę wsypałam do piany jajecznej. Wymieszałam wszystko łyżką i na koniec wlałam olejek cytrynowy jeszcze raz mieszając do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier kładę tylko na dno tortownicy i brzegi wpuszczam w obręcz). Biszkopt piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczony biszkopt wyjęłam od razu po upieczeniu i wystudziłam w formie. Wystudzony przekroiłam na 4 części, ale do tortu użyłam tylko 3. Można też przekroić na 3 grubsze blaty jeśli lubicie więcej ciasta w torcie. Ja wolę jak jest mniej więcej równo ciasta i kremu. Poza tym taki wysoki tort ciężko się przechowuje w lodówce bo nie mieści się do pojemnika na ciasto.
Sok wycisnęłam z cytryny i przelałam go do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier (można go dać mniej lub więcej w zależności od preferencji) i wlałam ok. 300ml. ciepłej wody. Mieszałam aż cukier się całkowicie rozpuścił.
Jagody przełożyłam ze słoika do garnka i podgrzewałam je aż zaczęły bulgotać. Wtedy wyłączyłam gaz i wsypałam kisiel. Wymieszałam a następnie wsypałam jeszcze żelatynę i również mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Jagody odstawiłam aby wystygły a następnie zaczęły tężeć. Jeśli nie macie domowych jagód w słoiku można użyć jagód świeżych lub mrożonych, gotując je z cukrem i odrobiną wody jak na domową konfiturę. Potem 2 szklanki takich jagód użyć do zrobienia tortu.
Z 750ml mleka odlałam 250ml i rozmieszałam w nim żółtka, budynie i obie mąki tak aby uzyskać jednolitą mieszankę bez grudek. Resztę mleka zagotowałam z cukrami. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę budyniową i ciągle mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się bardzo gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki. Miękkie masło rozmiksowałam aby nabrało trochę puszystości a następnie dodawałam do niego zimny budyń. Miksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu o jednolitej konsystencji. Do zmiksowanego kremu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
Na paterze umieściłam pierwszy blat biszkoptu. Naponczowałam go ok. 1/3 przygotowanej wody cytrynowej i posmarowałam połową tężejących jagód. Na jagodach delikatnie rozsmarowałam 1/3 kremu kokosowego. Następnie położyłam drugi blat biszkoptowy, naponczowałam go, posmarowałam kremem jagodowym i kremem kokosowym. Na to położyłam trzeci blat biszkoptowy i posmarowałam go już tylko kremem kokosowym.
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia i miksowałam do uzyskania sztywnej konsystencji. Z ubitej śmietany odłożyłam łyżkę i wymieszałam z odrobiną zielonego barwnika. Następne 2 łyżki zabarwiłam na różowo. Resztą śmietany posmarowałam boki i wierzch tortu. Odłożoną śmietanę przełożyłam do worków cukierniczych z końcówkami do robienia różyczek i listków i ozdobiłam nią wierzch tortu.
Szybki i latwy krem kokosowy .Do tortu,ciast.Polecam!
Odsłon: 19397
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 34
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1861
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1669
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 141
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1940
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 34
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1861
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1669
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 141
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1940
Składniki
Z jaj oddzieliłam białka i umieściłam je w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do piany wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam aż cały cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się lśniąca. Do ubitej piany z cukrem dodałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce wymieszałam ze sobą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i taką mieszankę wsypałam do piany jajecznej. Wymieszałam wszystko łyżką i na koniec wlałam olejek cytrynowy jeszcze raz mieszając do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier kładę tylko na dno tortownicy i brzegi wpuszczam w obręcz). Biszkopt piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczony biszkopt wyjęłam od razu po upieczeniu i wystudziłam w formie. Wystudzony przekroiłam na 4 części, ale do tortu użyłam tylko 3. Można też przekroić na 3 grubsze blaty jeśli lubicie więcej ciasta w torcie. Ja wolę jak jest mniej więcej równo ciasta i kremu. Poza tym taki wysoki tort ciężko się przechowuje w lodówce bo nie mieści się do pojemnika na ciasto.
Sok wycisnęłam z cytryny i przelałam go do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier (można go dać mniej lub więcej w zależności od preferencji) i wlałam ok. 300ml. ciepłej wody. Mieszałam aż cukier się całkowicie rozpuścił.
Jagody przełożyłam ze słoika do garnka i podgrzewałam je aż zaczęły bulgotać. Wtedy wyłączyłam gaz i wsypałam kisiel. Wymieszałam a następnie wsypałam jeszcze żelatynę i również mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Jagody odstawiłam aby wystygły a następnie zaczęły tężeć. Jeśli nie macie domowych jagód w słoiku można użyć jagód świeżych lub mrożonych, gotując je z cukrem i odrobiną wody jak na domową konfiturę. Potem 2 szklanki takich jagód użyć do zrobienia tortu.
Z 750ml mleka odlałam 250ml i rozmieszałam w nim żółtka, budynie i obie mąki tak aby uzyskać jednolitą mieszankę bez grudek. Resztę mleka zagotowałam z cukrami. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę budyniową i ciągle mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się bardzo gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki. Miękkie masło rozmiksowałam aby nabrało trochę puszystości a następnie dodawałam do niego zimny budyń. Miksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu o jednolitej konsystencji. Do zmiksowanego kremu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam. Na paterze umieściłam pierwszy blat biszkoptu. Naponczowałam go ok. 1/3 przygotowanej wody cytrynowej i posmarowałam połową tężejących jagód. Na jagodach delikatnie rozsmarowałam 1/3 kremu kokosowego. Następnie położyłam drugi blat biszkoptowy, naponczowałam go, posmarowałam kremem jagodowym i kremem kokosowym. Na to położyłam trzeci blat biszkoptowy i posmarowałam go już tylko kremem kokosowym. Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia i miksowałam do uzyskania sztywnej konsystencji. Z ubitej śmietany odłożyłam łyżkę i wymieszałam z odrobiną zielonego barwnika. Następne 2 łyżki zabarwiłam na różowo. Resztą śmietany posmarowałam boki i wierzch tortu. Odłożoną śmietanę przełożyłam do worków cukierniczych z końcówkami do robienia różyczek i listków i ozdobiłam nią wierzch tortu.
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Desery
Tarta z wiśniami i bezą
Desery
Jogurtowiec z czarną porzeczką
Desery
Jogurtowy obłoczek
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Kiedy za oknem termometr pokazuje coraz wyższe temperatury nie mamy ochoty na...
Odsłon: 18
Tarta z wiśniami i bezą
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne poł...
Odsłon: 79