Do góry

Desery Przepis na:

Tort jagodowy z owocami lata

Tort jagodowy z owocami lata

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 148

Bajecznie kolorowy, pachnący latem, kremowy i rozpływający się w ustach tort jagodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • Jajo kurze 6 szt.
  • Cukier 200 g
  • Mąka tortowa 150 g
  • Mąka ziemniaczana 100 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • śmietana 30 % 700 ml
  • Mascarpone 250 g
  • Cukier puder 4 łyżki
  • śmietan fix 2 opakowania
  • czekolada biała 90 g
  • Jagody 250 g
  • Żelatyna 1 łyżka
  • Truskawki 100 g
  • Maliny 100 g
  • Czereśnie 100 g
  • Jagody 100 g
  • posiekana biała czekolada 1 łyżka
  • posiekana gorzka czekolada 1 łyżka
  • Mięta (do dekoracji)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort jagodowy z owocami lata

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek.
    Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.

  2. Krem jagodowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jagody zblendować, do jagód dodać żelatynę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jagody z żelatyną. Zmiksować do połączenia się składników.

  3. Wykończenie: Blat biszkoptowy nasączyć ponczem. Krem podzielić na 3 porcje. Rozsmarować 1 porcję kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem i wysmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem, lekko go nasączając. Ostatnią porcją kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Owoce umyć i osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z czereśni pestki. Tort udekorować owocami, posypać czekoladami i ozdobić listkami świeżej mięty. Tort wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń