Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowo - waniliowy.

Tort kakaowo - waniliowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23011

Dodano:

Odsłon: 232

Tort wykonany z jasnego biszkoptu o smaku waniliowym, przełożony kremem o smaku kakaowym i waniliowym, mocno nasączony.

Składniki

  • 3 plastry biszkoptu jasnego
  • krem o smaku wanilii 1 opakowanie
  • krem o smaku kakaowym 1 opakowanie
  • mleko 500 ml
  • masło 20 dag (po 10 dag na jeden krem)
  • powidła ze śliwek
  • herbata z sokiem z cytryny do nasączenia tortu 750 ml (po 250 ml na plaster biszkoptu)
  • kwiatki z cukru do dekoracji
  • borówki amerykańskie do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort kakaowo - waniliowy.

Przygotowanie

  1. Przepis na biszkopt jest w moich przepisach.

  2. Wykonanie kremów:

    Każde opakowanie kremu wsypujemy do oddzielnych miseczek. Do każdego z kremów dodajemy tyle mleka ile jest w podane w przepisie na opakowaniu (250 ml na opakowanie), miksujemy. Po zmiksowaniu na gęstą masę dodajemy do każdego kremu po 10 dag miękkiego masła i dalej miksujemy do połączenia się składników. Zrobione kremy wstawiamy do lodówki.

  3. Wykonanie tortu:

    Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go 250 ml herbaty z sokiem cytryny, smarujemy go powidłami śliwkowymi i na posmarowany powidłami biszkopt nakładamy warstwę kremu o smaku kakaowym. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go również herbatą z sokiem cytryny oraz nakładamy krem o smaku waniliowym, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu robimy z kremu o smaku waniliowym. Tort dekorujemy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń