Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja deseru raczej dla dorosłych, gdyż blaty ciasta nasączone są rumem, który wyśmienicie komponuje się z karmelem.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Składniki
Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i rumem na pulchną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem: Ricottę ubijamy na puszystą masę z połową sosu karmelowego. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Karmelizowane orzechy: W czasie, gdy krem chłodzi się w lodówce, na suchej patelni prażymy orzechy z dodatkiem soli morskiej. Dodajemy miód, gdy miód zacznie się karmelizować wyłączamy ogień. Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły. Posypujemy je płatkami chili. Przełożenie: Blat układamy na paterze, nasączamy go rumem, a następnie smarujemy sosem karmelowym. Następnie smarujemy kremem z ricotty (krem jest dosyć delikatny i luźny więc nie należy nakładać zbyt grubej warstwy). Następnie nakładamy drugi blat biszkoptowy i też go nasączamy rumem, pokrywamy sosem karmelowym i kremem z ricotty. Nakładamy 3 blat ponczujemy i pokrywamy kremem. Kremem również pokrywamy bok ciasta. Wierzch przybieramy orzechami pekan, perełkami cukrowymi i płatkami chili. Schładzamy w lodówce.