Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort mega kokosowy z czekoladową nutą. Tort nie jest trudny do wykonania, nie jest nawet czasochłonny. Idealny na urodziny lub inną uroczystość.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 39
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 39
Składniki
Ciasto - Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier, żółtka - po jednym, delikatnie mieszając, następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać budyń i całość wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C. Masa - Mleko zagotować, posłodzić, dodać kokos i gotować około 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, następnie połączyć z masą kokosową – wymieszać, by masa miała gładką i jednolitą konsystencję. Na końcu dodać alkohol i sok z cytryny. Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i boki tortu), tworząc następujące warstwy - biszkopt, masa, biszkopt, marmolada, masa, biszkopt, cienka warstwa masy. Boki i wierzch obłożyć pozostałym kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Ciasto można też upiec w jednej formie, w całości, a po upieczeniu podzielić na trzy krążki.