Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 716
Dodano: 19.04.2020
Odsłon: 2036
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Plan wykonania:
Dzień pierwszy:
1. przygotowanie biszkoptu
3. rozpuszczenie czekolady w śmietance i wstawienie na noc do lodówki (patrz: krem śmietankowy)
3. namoczenie wiórków kokosowych do kokosanek
Dzień drugi:
1. przygotowanie kokosanek
2. przygotowanie kremu budyniowego
3. przecięcie biszkoptu, wyłożenie kremu budyniowego i wstawienie tortu do lodówki
4. Przygotowanie kremu śmietankowego
5. Rozsmarowanie kremu śmietankowego i ozdobienie tortu
Tort smakuje najlepiej na trzeci lub czwarty dzień od rozpoczęcia przygotowań ;)
Biszkopt:
Ubić białka, dodając stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąki i wiórki w trzech partiach, wmieszać na wolnych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do małej, okrągłej foremki (u mnie średnica 20 cm). Piec w 170°C przez 30-35 minut. Rzucić na podłogę, włożyć do otwartego piekarnika i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Potem obwieść nożem rant, zdjąć i odwrócić biszkopt na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej się kroi na drugi dzień.
Krem budyniowy:
1/4 szklanki mleka rozmieszać dokładnie z żółtkiem i mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem, dolać przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszać, doprowadzić do zagotowania i gotować przez minutę. Zdjąć z palnika, dodać masło i dokładnie wmieszać w budyń aż się rozpuści i dokładnie połączy. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Krem śmietankowy z truskawkami:
Śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, zdjąć z palnika i dosypać czekoladę, zostawić na minutę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Przelać do miski, w której będzie ubijany krem. Wstawić do lodówki kilka godzin, najlepiej na noc. Truskawki odszypułkować i pokroić w drobną kostkę. Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone. Krem ma być puszysty i sztywny, ale należy uważać, aby go nie przebić.Wsypać pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki/szpatułki.
Kokosanki:
Wiórki namoczyć na noc w rumie. Białko ubić, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Na koniec wmieszać namoczone wiórki. Kokosanki formować za pomocą dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Ciasteczka przełożyć na talerzyk i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Składanie tortu:
Na paterze położyć jeden blat biszkoptu. Założyć rant, nasączyć biszkopt rumem (w którym moczyły się wiórki). Rozsmarować na biszkopcie krem budyniowy. Położyć drug blat biszkoptu, nasączyć rumem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zdjąć rant. Krem śmietankowy rozsmarować na wierzch i po bokach tortu. Na wierzchu ułożyć kokosanki i ozdobić według uznania. Przechowywać w lodówce, tort będzie lepszy jak przed podaniem wyjmie się go na pół godziny z lodówki. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)