Do góry

Desery Przepis na:

Tort kokosowo-truskawkowy

Tort kokosowo-truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 1961

Elegancki, lekki torcik z kokosankami i kawałkami truskawek. W środku kryje się krem budyniowy i puszysty, kokosowy biszkopt. Kluczowy w tym przepisie jest delikatnie wyczuwalny rum, w którym moczone są wiórki kokosowe i nasączony jest nim biszkopt. Pod przepisem umieszczam plan działania, aby podać przykład kolejności wykonywania elementów tortu. ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • Krem budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • żółtko jajka
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • Krem śmietankowy z truskawkami:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • 150-200 g truskawek
  • Kokosanki:
  • białko jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g rumu
  • Nasączenie biszkoptu:
  • kieliszek rumu rozcieńczony wodą lub herbata truskawkowa, do nasączenia wystarczy pół szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort kokosowo-truskawkowy

Przygotowanie

  1. Plan wykonania:

    Dzień pierwszy:

    1. przygotowanie biszkoptu
    3. rozpuszczenie czekolady w śmietance i wstawienie na noc do lodówki (patrz: krem śmietankowy)
    3. namoczenie wiórków kokosowych do kokosanek

    Dzień drugi:

    1. przygotowanie kokosanek
    2. przygotowanie kremu budyniowego
    3. przecięcie biszkoptu, wyłożenie kremu budyniowego i wstawienie tortu do lodówki
    4. Przygotowanie kremu śmietankowego
    5. Rozsmarowanie kremu śmietankowego i ozdobienie tortu

    Tort smakuje najlepiej na trzeci lub czwarty dzień od rozpoczęcia przygotowań ;)

  2. Biszkopt:
    Ubić białka, dodając stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąki i wiórki w trzech partiach, wmieszać na wolnych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do małej, okrągłej foremki (u mnie średnica 20 cm). Piec w 170°C przez 30-35 minut. Rzucić na podłogę, włożyć do otwartego piekarnika i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Potem obwieść nożem rant, zdjąć i odwrócić biszkopt na kratce, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej się kroi na drugi dzień.

  3. Krem budyniowy:
    1/4 szklanki mleka rozmieszać dokładnie z żółtkiem i mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem, dolać przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszać, doprowadzić do zagotowania i gotować przez minutę. Zdjąć z palnika, dodać masło i dokładnie wmieszać w budyń aż się rozpuści i dokładnie połączy. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

  4. Krem śmietankowy z truskawkami:
    Śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, zdjąć z palnika i dosypać czekoladę, zostawić na minutę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Przelać do miski, w której będzie ubijany krem. Wstawić do lodówki kilka godzin, najlepiej na noc. Truskawki odszypułkować i pokroić w drobną kostkę. Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone. Krem ma być puszysty i sztywny, ale należy uważać, aby go nie przebić.Wsypać pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki/szpatułki.

  5. Kokosanki:
    Wiórki namoczyć na noc w rumie. Białko ubić, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Na koniec wmieszać namoczone wiórki. Kokosanki formować za pomocą dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Ciasteczka przełożyć na talerzyk i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

  6. Składanie tortu:

    Na paterze położyć jeden blat biszkoptu. Założyć rant, nasączyć biszkopt rumem (w którym moczyły się wiórki). Rozsmarować na biszkopcie krem budyniowy. Położyć drug blat biszkoptu, nasączyć rumem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zdjąć rant. Krem śmietankowy rozsmarować na wierzch i po bokach tortu. Na wierzchu ułożyć kokosanki i ozdobić według uznania. Przechowywać w lodówce, tort będzie lepszy jak przed podaniem wyjmie się go na pół godziny z lodówki. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń