Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsza Komunia - Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki. Takie dwa torty zrobiłam, dla wnuczki mojego brata, ale z różną dekoracją.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5204
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2269
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5204
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2269
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
wkładka-Miskę 23 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam odsączone wiśnie.Sok z odsączenia zagotować, odstawić wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Ostudzić i wlać na wiśnie do miski.Schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.
Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową rozrzedzonego musu.
krem jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Dodać frużelinę i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
wkładka-Delikatnie odkleić galaretkę z wiśniami od folii. Ułożyć w środku tortownicy.
krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim z tym że po żelatynie, dodać płatki czekoladowe. Delikatnie choć szybko wmieszać ale już łopatką. Krem wyłożyć na galaretkę i wcisnąć w boki tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
krem z nutellą-Postąpić jak z pierwszym.Z tym że zamiast frużeliny, dodać nutellę. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Przykryć paterą i obrócić ''do góry nogami''. Góra będzie równiejsza.
tynk-Zagotować płynne mleko z cukrem do rozpuszczenia cukru i wystudzić. Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu syropu z mleka i miksować.Na koniec dodawać porcjami mleko w proszku i zmiksować. Około 1/5 masy zafarbować na zielono. Tą zieloną masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości. Resztą białej posmarować cały tort. Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Małą część zafarbować, na zielono na listki. Około 1/3 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z białej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z białej masy. Białą masę rozwałkować, wycisnąć foremką i uformować róże. Zrobić też małe kwiatki jak i listki z zielonej masy.
Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego stelażu z koła.
Udekorować tort.
Dekoracja na drugi tort z fioletową masą.
Robiłam dwa identyczne z podwójnej porcji, ale z inną dekoracją. Torty przed podaniem, przetrzymywać w lodówce.
Kroić ostrym i ciepłym nożem.