Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie biszkoptu z masą maślaną i truskawkami daje naszym kubkom smakowym nie lada rozkosz. Masa cukrowa zaś, sprawia, że tort nabiera charakteru.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7896
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13660
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7896
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13660
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie. Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość. Zdejmuję i miksując studzę masę. Miękkie masło o temp.pokojowej miksuję na krem i dodaję porcjami masę jajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki. Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch i boki tortu. Całość schładzam w lodówce W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni. Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier o konsystencji bardzo gęstej śmietany, dzielę go na dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto. Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną wkładam w środek tortu. Większą część białej masy cukrowej rozwałkowuję cieniutko i nakładam na przód lalki, tworząc suknię. Pozostałą różową masę rozwałkowuję cieniutko i nakładam na boki i tył lalki tworząc resztę sukni.Jeśli masa wystaje poza krawędź patery, obcinam ją dookoła ostrym nożem i formuję dolne zakładki sukni księżniczki. Lukier, ten o płynniejszej konsystencji, przekładam do rękawa cukierniczego i na przód sukni wyciskam dwa pionowe pasy, a na tył kwiatki. Za pomocą wykałaczki nakładam kropelki żółtego lukru, które tworzą środek kwiatu. Z najmniejszego kawałka białej masy cukrowej robię różyczki. W tym celu masę rozwałkowuję dość cienko, wycinam koła za pomocą tylki (końcówki do dekorowania). Z mikroskopijnej ilości masy robię środek róży, a dookoła nakładam płatki, tak by zachodziły na siebie i utworzyły kwiat. Lekko zwilżam wodą i przyklejam do sukni. Całość dekoruję koralikami cukrowymi.