Do góry

Desery Przepis na:

Tort Leśny mech

Tort Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1217

Dodano:

Odsłon: 14380

Leśny mech jest bardzo oryginalnym i pysznym, nie za słodkim tortem, który zawsze zachwyca gości. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku, który nie jest wyczuwalny w smaku! Dodajemy go do ciasta, aby uzyskać piękny zielony kolor i aby ciasto było delikatnie wilgotne.

Składniki

  • CIASTO: 450g. mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2/3 szk. oleju
  • 1 i 1/2 szk. cukru
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • sok z połowy cytryny
  • KREM: 250ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250g. serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • DO OZDOBY: owoce leśne (jagody 100g., maliny 130g.)
  • nasiona z 1 owocu granatu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Leśny mech

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z nadmiaru wody.
    szpinak
    Skrapiamy szpinak sokiem z cytryny i używając blendera-rozdrabniamy, aż uzyskamy gęstą, zielona papkę.

    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie-nie przerywając pracy miksera-dodajemy olej. Gdy uzyskamy już gładką masę, przerywamy miksowanie.

    Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie używamy miksera do dokładnego połączenia wszystkich składników. Przerywamy miksowanie w momencie, gdy nasze ciasto będzie gładkie i puszyste-bez żadnych grudek.
    Dodajemy do ciasta zblenderowany szpinak i dokładnie, RĘCZNIE wszystko mieszamy.

    Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max 23 cm.) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół).
    Pieczemy na środkowej półce piekarnika, przez 60 min.(do tak zwanego suchego patyczka).
    Po wyjęciu z piekarnika- odstawiamy do wystygnięcia, następnie za pomocą nożyka, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy ciasto z tortownicy.

  2. KREM:

    Do serka mascarpone dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Za pomocą łyżki rozdrabniamy serek i łączymy składniki ze sobą.
    Dodajemy śmietanę. Bardzo ważne,aby była dobrze schłodzona!
    Mieszamy mikserem-aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Uważajmy, aby nie miksować za długo-bo wtedy zamiast kremu-możemy uzyskać coś w rodzaju zwarzonego masła :/.
    Do gotowego kremu dodajemy garść malin oraz garść pestek granatu i ręcznie mieszamy,aby rozprowadzić owoce w kremie.

  3. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Kroimy ciasto na trzy równe blaty.
    Górny blat skruszamy do miseczki.

  4. Pierwszy blat umieszczamy na paterze.
    Nakładamy i rozprowadzamy na nim krem.
    Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy.
    Pozostałą ilość kremu rozprowadzamu po bokach i na wierzchu tortu.

  5. Obkładamy tort skruszonym ciastem.
    Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.

  6. DEKOROWANIE:

    Układamy owoce na wierzchu tortu.
    Nadmiarem pestek z granata dekorujemy podstawę tortu-układając je na paterze dookoła ciasta…
    …i pyszny tort jest gotowy!

  7. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń