Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1217
Dodano: 03.06.2017
Odsłon: 14380
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
CIASTO:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z nadmiaru wody.
szpinak
Skrapiamy szpinak sokiem z cytryny i używając blendera-rozdrabniamy, aż uzyskamy gęstą, zielona papkę.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie-nie przerywając pracy miksera-dodajemy olej. Gdy uzyskamy już gładką masę, przerywamy miksowanie.
Do naszej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie używamy miksera do dokładnego połączenia wszystkich składników. Przerywamy miksowanie w momencie, gdy nasze ciasto będzie gładkie i puszyste-bez żadnych grudek.
Dodajemy do ciasta zblenderowany szpinak i dokładnie, RĘCZNIE wszystko mieszamy.
Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max 23 cm.) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół).
Pieczemy na środkowej półce piekarnika, przez 60 min.(do tak zwanego suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika- odstawiamy do wystygnięcia, następnie za pomocą nożyka, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy ciasto z tortownicy.
KREM:
Do serka mascarpone dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Za pomocą łyżki rozdrabniamy serek i łączymy składniki ze sobą.
Dodajemy śmietanę. Bardzo ważne,aby była dobrze schłodzona!
Mieszamy mikserem-aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Uważajmy, aby nie miksować za długo-bo wtedy zamiast kremu-możemy uzyskać coś w rodzaju zwarzonego masła :/.
Do gotowego kremu dodajemy garść malin oraz garść pestek granatu i ręcznie mieszamy,aby rozprowadzić owoce w kremie.
PRZEKŁADANIE TORTU:
Kroimy ciasto na trzy równe blaty.
Górny blat skruszamy do miseczki.
Pierwszy blat umieszczamy na paterze.
Nakładamy i rozprowadzamy na nim krem.
Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy.
Pozostałą ilość kremu rozprowadzamu po bokach i na wierzchu tortu.
Obkładamy tort skruszonym ciastem.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE:
Układamy owoce na wierzchu tortu.
Nadmiarem pestek z granata dekorujemy podstawę tortu-układając je na paterze dookoła ciasta…
…i pyszny tort jest gotowy!
SMACZNEGO !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

zdrowonacodzien 30 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pięknie się prezentuje :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz