Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone dla miłośników maku:)
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5320
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8595
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17484
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 612
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5320
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8595
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17484
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 612
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek a następnie białka ubijamy mikserem na sztywną pianę dodając cukier.Ubijamy tak długo aż będzie lśniąca i gęsta. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i znów ubijamy aż masa stanie się jasna. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz mak i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników tak by nie było grudek. Przekładamy do tortownicy (u mnie 18 cm) i pieczemy ok 45-50 min w temp.170 st do "suchego patyczka".
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki (ilość wg uznania) .Do nasączenia blatów tortu odlewamy ok 1/2 szklanki zalewy i dodajemy sok cytrynowy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku.Gdy śmietana jest już ubita dodajemy po trochu serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
Pierwszy blat skrapiamy przygotowanym sokiem do nasączania,nakładamy masę śmietanową a następnie układamy kawałki brzoskwiń. Przykrywamy drugim blatem i znów -nasączenie,masa i brzoskwinie. Kładziemy trzeci blat i pokrywamy wierzch i boki tortu resztą masy śmietanowej. Ozdabiamy posypując makiem a reszta już wg uznania,smacznego:)