Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone dla miłośników maku:)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 935
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 935
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek a następnie białka ubijamy mikserem na sztywną pianę dodając cukier.Ubijamy tak długo aż będzie lśniąca i gęsta. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i znów ubijamy aż masa stanie się jasna. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz mak i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników tak by nie było grudek. Przekładamy do tortownicy (u mnie 18 cm) i pieczemy ok 45-50 min w temp.170 st do "suchego patyczka".
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki (ilość wg uznania) .Do nasączenia blatów tortu odlewamy ok 1/2 szklanki zalewy i dodajemy sok cytrynowy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku.Gdy śmietana jest już ubita dodajemy po trochu serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
Pierwszy blat skrapiamy przygotowanym sokiem do nasączania,nakładamy masę śmietanową a następnie układamy kawałki brzoskwiń. Przykrywamy drugim blatem i znów -nasączenie,masa i brzoskwinie. Kładziemy trzeci blat i pokrywamy wierzch i boki tortu resztą masy śmietanowej. Ozdabiamy posypując makiem a reszta już wg uznania,smacznego:)