Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy z brzoskwiniami

Tort makowy z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 3575

Ten tort robiłam już wiele razy. Dlatego przedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania.

Składniki

  • Składniki na biszkopt (średnica 26cm):
  • 5 jaj
  • 200g maku
  • 150g cukru pudru
  • 125g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • Składniki na warstwę brzoskwiniową:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Składniki na warstwę śmietankową:
  • 750ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • Poncz:
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • zapach migdałowy
  • Składniki na dekorację:
  • 3 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100g maku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki.



    Warstwa brzoskwiniowa: Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać z galaretką i owocami. Odstawić do pół stężenia.



    Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.


    Poncz: cukier zalewamy przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego.


    Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu.

  2. Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem. Górę dekorujemy śmietaną i brzoskwiniami, które smarujemy tężejącą galaretką, aby nie wyschły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń