Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort robiłam już wiele razy. Dlatego przedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania.
Biszkopt: Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki.
Warstwa brzoskwiniowa: Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać z galaretką i owocami. Odstawić do pół stężenia.
Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego.
Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem. Górę dekorujemy śmietaną i brzoskwiniami, które smarujemy tężejącą galaretką, aby nie wyschły.
Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo pyszne. Idealne połączenie biszkoptów,...
Odsłon: 2299
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 293
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3223
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 1003
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 293
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3223
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 1003
Składniki
Biszkopt: Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki. Warstwa brzoskwiniowa: Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać z galaretką i owocami. Odstawić do pół stężenia. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego. Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem. Górę dekorujemy śmietaną i brzoskwiniami, które smarujemy tężejącą galaretką, aby nie wyschły.
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Desery
Włoskie ciasto Margherita
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 87
Włoskie ciasto Margherita
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 99